OLOHUONEEN VALAISTUS

Tänään vuorossa loikkaus uuden talon sisustukseen. Olen viime viikot marmattanut miehelle, että harmittaa kun mitään ei tapahdu. Ei vanhan talon suhteen, eikä uuden. Inhoan odottamista. Onneksi nyt on kuitenkin hiukan asioissa edetty, facebook -seuraajat tietävätkin. Muutama viikko sitten kävimme kaivamassa tontilla (tai kaivuri kävi, luonnollisesti), jotta näimme miten kallio asettuu. Ja viime perjantaina tehtiin keittiökaupat sekä talon lopputarkastus hyväksyttiin. Viikonlopun yli tehtävälista lepäsi laakereillaan, joten käytin ajan hyödyksi pohtimalla tulevan kodin olohuoneen valaistusta.
 
Valaistus oli mielestäni kinkkisin osuus nykyisen talon suunnittelussa. Kun tutuksi olivat tulleet valon värit ja teho, piti vielä miettiä miten valo toimii vinokattoisessa tilassa ja miten korkea huonekorkeus vaikuttaa asiaan. Näiden samojen asioiden kanssa painitaan myös nyt. Olohuoneessa on vino katto, ja huonekorkeus on korkeimmassa kohdassa noin kuusi metriä.
 
 
 










 
 
























Ajatuksissa on, että tällä kertaa kattoon asennettavia kiinteitä valaisimia olisi vähemmän, koska tässä kodissakin ne ovat hyvin harvoin päällä. Lähinnä siivousvaloina, jos silloinkaan. Ruokapöydän ylle asennetaan roikkuva valaisin (kotoamme jo löytyvä Lokki). Tv-tasolle tulee Kartellin Bourgie ja sohvanurkkaukseen (yllä olevan kuvan vasen alareuna) Nice-lattiavalaisin, jotka nekin jo löytyvät kotoamme. Nyt kysymys kuuluu, mitä muita valaisimia tilaan pitäisi asentaa?

Halusin kovasti sohvapöydän päälle kaksi roikkuvaa valaisinta, jotka laskettaisiin melko alas asti. Kattoon voisi asentaa tarpeen mukaan ehkäpä valaisinkiskoa tai spotteja. Mutta näiden käyttötarkoitus ja valaistusteho tulee miettiä tarkasti, koska huonekorkeutta on todella se viidestä kuuteen metriä koko olohuoneen alalla. Tv-tason vierestä nousee portaat parvelle. Sohvapöydän päälle tulevia valaisimia olen pyöritellyt mielessäni ja nyt haluaisin kuulla teitä.

 
Kollaasiin olen kerännyt tämän hetkisiä suosikkejani, jotka ovat Tom Dixonin Beat Light valaisimet valkoisina ja mustina, Lightyearsin Calabash hopeisena ja mustana, Artekin A330 -sarja sekä Muuton Fluid. Erityisesti mietityttää kunkin valaisimen teho ja sen vuoksi näitä tarvitsee päästä tutkimaan paikan päälle ennen päätöksen tekoa. Myös metallimieltymykseni saattaa kadota siihen mennessä, kun asennus on ajankohtainen, joten tätä päätöstä ei kannata vielä tehdä. Jos teillä tulee mieleen muita hyvin valaisinehdotuksia niin antakaa palaa. Kaikki apu on tarpeen!
 

5 kommenttia

  1. Minä tykkään Tom Dixoneista edelleen, vaikka paljon niitä on jo nähty. Meille haaveilen niistä rykelmänä ruokapöydän päälle.

    VastaaPoista
  2. Valaisu se onkin varsin kinkkinen juttu kaikkinensa, siinä on niin paljon mietittäviä ja huomioitavia muuttujia. Vaihtoehtojen kanssa tahtoo mennä pää pyörälle.
    Pari juttua tuli mieleen sohvapöydän päälle kaavailemistasi riippuvalaisimista; eivät ne tietenkään varsinaisesti tulisi estämään tv:n katselua (eivät siis NIIN alas), mutta olisivatko ne kuitenkin jotenkin "tiellä"? Ja toisena juttuna, käytännön sellaisena, valaisimissa ei varmaankaan vakiona olisi tarpeeksi pitkää johtoa. Itse en jotenkin kovin paljon pidä ajatuksesta, että pienehkö valaisin roikkuu monta metriä pitkän johdon päässä. Tajuan kyllä täysin ajatuksesi pöydän päällä matalalla olevista valaisimista :) se näyttäisi kivalta, jos ei noita tylsiä käytännön seikkoja mieti.
    Oletko ajatellut minkäänlaisia seinävalaisimia? Korkeassa tilassa saattaisi olla kivat sellaiset seinää valaisevat tunnelmanluojat. Esimerkiksi tuossa sohvan takana...
    Tällaisia juttuja tuli mieleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja, joita olen miettinyt itsekin. Valaisimia ei asennettaisi niin alas, että jäisivät tv:n tielle ja totta, tuo johtohomma pitäisi selvittää. Sitä olen itsekin miettinyt, onko jotakin sellaisia vermeitä, että johdot saisi suoraan. Täytynee kääntyä miehen puoleen. Seinävalaisimia olen ajatellut, mutta vitsi vie niiden suhteen olen hiukan nihkeä. Sellaisia en ole vielä löytyänyt jotka iskisivät. Toivon, että meidän sähkösuunnitelman tekijällä oisi antaa jotakin niksejä.

      Poista
    2. Sähkösuunnittelijoilla on varmasti hyviä vinkkejä takataskussa ja erilaisia kikkakakkosia teknisten ongelmien varalle.
      Entä jos seinävalaisimessa itse valaisin ei olisikaan pääosassa, vaan vain valo. Eli valaisin olisi tarkoituksella mahdollisimman huomaamaton ja ns. seinään hukkuva. Vain silloin kun se olisi päällä, sen antama valo olisi se juttu. Tilaan kun tulee jo useampi näyttävä valaisin, ei tulisi liikaa kilpailua ulkonäön puolesta ja nuo jo olemassa olevat valaisimet saisivat ansaitsemansa huomion.

      Poista