RAKENNUSALA - PALJON TYHJIÄ LUPAUKSIA?


Jos joku on viime viikkojen aikana lyönyt kapuloita rattaisiin niin se on tuo talon rakentaminen. Omaan piikkiin voi laittaa sen, että soudettiin ja huovattiin kodin pohjapiirustuksen kanssa järjettömän kauan. Tästä voisin kirjoittaa ihan oman tarinan. Rakennusluvan vireille laittaminen osui juuri ennen muuttoa, jonka vuoksi terävin huomioi maanrakennustöiden aloituksesta viivästyi. Luotimme tässä kohtaa edellisten talojen pohjatöiden tekijöihin, jonka takia olimmekin yhtä kysymysmerkkiä, kun kumpikaan ei ehtinyt enää kiireiltään meitä auttamaan.

Ensimmäistä kertaa olimme tilanteessa, jossa jouduimme pyytämään tarjouksia ulkopuolisilta tekijöiltä. Tarkennan vielä, että tässä kohtaa puhun siis maanrakennustöistä eli pintamaan kuorimisesta, louhinnasta ja täyttötyöstä. Pyysimme tarjoukset muutamalta eri maanrakennusyritykseltä, jotka lopulta myös saimme - useamman peräänkyselyn jälkeen. Jäin sitten miettimään, että onko rakennusalalla jotenkin hyväksyttävää, että jos lupaat tulla tontille tarkastamaan työmaan tarjousta varten ja sitten tekemään itse tarjouksen, ei asiakkaalle tarvitse ilmoittaa, vaikka et pääse tai ehdi tekemään tarjousta? Saati se, että lupaat tehdä työn, mutta viikkoa myöhemmin soitat, että et ehdikään hoitaa sovittua työtä. 

Vertaan tätä asiaa omaan työhöni ja tapaani toimia yrittäjänä. Enhän voi perua asiakkaan aikaa ilmoittamatta hänelle. Kyseessä on maksava asiakas molemmissa tapauksissa. Tällaiselle pedantille, tehdään niin kuin sovitaan -tyyppiselle henkilölle tuo saamamme kohtelu herätti alkuun ihmetystä, mutta sittemmin jo suuttumusta. Ymmärrän, että kevät on sesonkiaikaa ja työtä ilmeisesti on paljon, mutta eikö olisi rehtiä ilmoittaa, että et pääse paikalle sovittuna ajankohtana tai tarjouksen teko viivästyy. Suotavaa olisi myös opetella sanomaan suoraan ei, jos aika ei yksinkertaisesti anna periksi. Myönnän, että meillä oli myös kiire toimia tilanteessa, jonka vuoksi useampaa päivää ei voinut hukata katteettomien lupauksien odotteluun. 

Vaikka nyt meidän tapauksessa olikin kyse ainoastaan maanrakentamisesta, tämä taitanee olla yleistä myös muutoin rakennusalalla. Aika usein kuulee talonrakentajilta, että ammattimiehiä saa odottaa ja työn valmistuminen venyy. Toistaiseksi näyttää sille, että tämän kolmannen talon kohdalla mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. 

Ei kommentteja