PROJEKTI MIEHELLE SILMÄLASIT


Kaupallisessa yhteistyössä Specsavers Rauma

Tiedättekö tämä silmälasiprojekti on muuten tässä perheessä ollut pidempi kuin yksikään taloprojekti! Miehelläni on ollut silmälasit vuodesta 2009 ja ne ovat hänen ensimmäiset ja ainoat lasit, joiden turvin hän on sinnitellyt aina näihin päiviin asti. Siinä vaiheessa, kun sangat alkoivat hapertua käsiin ja linssit muistuttivat enemmän appelsiininkuorta kuin linssiä mieheni alkoi käyttämään enemmän piilolaseja. Täydelliseen ajankohtaan tänä kesänä osui tämä yhteistyö Rauman Specsaversin kanssa. Yhteistyön puitteissa uusittiin silmälasit, aurinkolasit vahvuuksilla sekä myös piilolinssit. Ennen kuin pääsette näkemään lopputuloksen, aloitetaan siitä, mistä aina uusien lasien hankintaprosessi alkaa eli näöntutkimuksesta.


Mieheni kohdalla selvitettiin ensin haastattelulla yleinen terveydentila sekä vanhojen linssien arvot, jotta optikko Anna Mariasik saattoi linjata hoitosuunnitelmaa. Tämän jälkeen mitattiin silmien paineet ja otettiin kuva silmänpohjasta. Näiden tutkimusten tarkoituksena on kartoittaa silmien terveydentilaa. Silmänpohjakuvien katselussa tarkastellaan visuaalisesti silmäpohjan keskeistä aluetta, jolla sijaitsevat muun muassa verkkokalvon tarkannäkemisenalue ja näköhermonpää. Mikäli kuvissa näkyy poikkeavaa, lähetetään asiakas silmälääkäriin silmien tarkempaa terveystutkimusta varten. Diagnoosit tekee aina silmälääkäri. 


Vasta näiden tutkimusten jälkeen siirryttiin siihen osaan näöntutkimusta, mikä jokaiselle on tutumpaa eli kokeilemaan erilaisia linssivahvuuksia ja selvittämään näkökykyä testitaulukon avulla. Mieheni kohdalla näön heikentyminen on ollut varsin maltillista, mutta oli todella huojentavaa kuulla, että isoja muutoksia ei ollut edelleenkään tapahtunut. Likinäön (eli -) voimakkuus oli pysynyt lähes samana. Piilolinssien käyttäjiltä on tarpeen tutkia vielä mikroskoopilla silmän pintaa vaurioiden varalta. Tämä paljasti oikeastaan sen, mitä mieheni osasikin odottaa. Silmissä on kuivumista. Osasyynä tähän on varmasti työ maanrakennusalalla, jossa hiekkapöly ja ulkoilma rasittavat silmiä. Anna suositteli kostuttavien silmätippojen käyttöä päivittäin. Anna on itse asiassa perehtynyt kuivasilmäisyyden hoitoon erikseen opiskellessaan Norjassa. 


On ihan yhtä tärkeää muistaa huolehtia silmien terveydestä siinä missä syöt terveellisesti ja pidät muutoinkin itsestäsi huolta. Näkökyky on näet sellainen ominaisuus, jonka puuttumisen toimintakykyyn huomaa usein vasta, kun sitä ei ole.

Ei kommentteja