PIILOLASIT ARJEN HELPOTTAJANA


Kaupallisessa yhteistyössä Specsavers Rauma

Me mieheni kanssa olemme molemmat silmälasien ohella ahkeria piilolinssien käyttäjiä. Oma taustani ulottuu teinivuosiin, jolloin jääkiekkokypärän alla silmälasien käyttö muodostui hankalaksi yhdistelmäksi. Muistan, miten ensiksi äitini auttoi aina laittamaan linssit silmiin, kunnes sitten itsekin opin. Pitkälle nuoreksi aikuiseksi käytin usein piilolaseja ainoastaan urheillessa. Koulupäivisin ja työelämässäkin alkuun käytin silmälaseja. Nykyisessä työssäni piilolasit ovat oikeastaan välttämättömyys. Teen fysioterapeuttina jonkin verran myös allasterapiaa, jolloin silmälasien käyttö on hankalaa. Oma näköni on niin huono, että ilman laseja tai piilolaseja en pärjää.

Mieheni sai ensimmäiset lasinsa vasta noin 10 vuotta sitten, mutta hankki heti alkumetreillä myös piilolasit. Hänen työnsä luonne on niin ikään sellainen, että piilolasien käyttäminen on helpompaa. Hän käyttää työssään suojalaseja ja -kypärää, ja vaikka nykyään suojalasit saa vahvuuksilla, on lasien vaihtaminen hankalaa. Tai oikeastaan se, että muistaa kantaa molempia laseja mukana!


Kun sitten tämän yhteistyön myötä mieheni piilolasit uusittiin, sai hän kokeiluun sekä kuukausi- että kertakäyttölinssit. Itse sai kokeiluun myös kertakäyttölinssit. Olen tähän asti aina käyttänyt kuukausilinssejä, mutta Anna Specsaversilta ystävällisesti kertoi, että uidessa kertakäyttölinssit ovat huomattavasti turvallisemmat kuin kuukausilinssit hygienian vuoksi. Kuukausilinssit puhdistuvat tietysti nesteessä, mutta eivät toistuvan käytön vuoksi ole ikinä yhtä hygieniset ja puhtaat kuin kertakäyttölinssit. Kuukausi- ja kertakäyttölinssien lisäksi piilolinssejä saa myös jatkuvakäyttöisinä eli voit pitää linssejä yötä päivää. Näissä vaihtoväli on viikosta yhteen kuukauteen. Tällaiset linssit vaativat aina hyvin aktiivista optikon seurantaa ja kostutustippojen käyttöä. Jatkuva käyttö ei sovi kaikille silmille.


Piilolinsseistä löytyy valinnan varaa vaikka kuinka paljon ja niillä voidaan korjata kaikkia yleisimpiä taittovikoja, kuten liki- tai kaukonäköä, hajataittoa sekä ikänäköä. Ikä ei ole siis este piilolinssien käytölle. Piilolinssien valintaan vaikuttaa vahvuus, kaarevuus sekä halkaisija. Moderneissa, hengittävissä silikonihydrogeelilinsseissä materiaalilla ja linssin tonuksella eli "kovuudella" on isompi vaikutus kuin kaarevuudella. Korjaavissa sekä moniteho piilolaseissa on lisäksi muutamia muita ominaisuuksia, jotka tulee ottaa huomioon. Piilolinssejä on tyypiltään kahta erilaista: pehmeitä ja kovia, joista kovia käytetään lähes tulkoon vain tiettyjen silmäsairauksien, yleisimmin keratoconus, yhteydessä. Pehmeistä linsseistä löytyy niin "vanhoja" happealäpäisemättömiä hydrogeelilinssejä kuin moderneja "hengittäviä" silikonihydrogeelilinssejä. Piilolinssejä saa myös värillisinä. On tärkeää tässä kohtaa muistaa, että käyttö tulee aloittaa aina osaavan optikon opastuksella!


Piilolinssien käyttäminen on helppoa ja vaivatonta, mutta on muutamia asioita, joista tulee huolehtia. Piilolinssit tulee asettaa silmiin ennen meikkaamista ja poistaa ennen meikinpoistoa. Piilolinssejä tulee käsitellä varoen ja aina puhtain sormin. Käytön jälkeen linssit on puhdistettava, huuhdeltava ja desinfioitava niille tarkoitetulla puhdistusnesteellä ellei linssit ole kertakäyttöiset. Neste puhdistuskoteloon tulee vaihtaa joka kerta. Myös linssien säilytykseen tarkoitettu kotelo tulee puhdistaa ja vaihtaa aika-ajoin. Uuden nestepullon mukana tulee aina uusi kotelo. Nukkuessa tulee käyttää vain tähän tarkoitukseen sopiva piilolinssejä. Silmän kosteustasosta johtuen silmät voivat joskus tuntua kuivilta. Silloin on hyvä kostuttaa silmää kosteustipoilla. Tämä on hyvä tehdä myös  ympärivuorokautiseen käyttöön tarkoitettujen linssien kanssa ennen nukkumaanmenoa ja aamulla herätessä. On vain muutamia tilanteita, joissa ei suositella piilolinssien käyttöä ja näitä ovat tulehtuneet ja ärtyneet silmät tai jos olet kipeä. Piilolasien käyttöä ei suositella myöskään käyttämään erityisen kuivassa tai pölyisässä ympäristössä tai paikoissa, joissa käytettään haitallisia kaasuja tai liuottimia. Itse huomaan, että esimerkiksi lentokoneessa on miellyttävämpää pitää silmälaseja.

Miltä tällainen tuhti infopaketti piilolinsseistä kuulosti? Ymmärrän kyllä jos olo on hieman sekava. Jos kuitenkin kiinnostuit asiasta, kannattaa piilolinssien käyttöä ehdottomasti kokeilla. Helpoiten se onnistuu ottamalla yhteyttä Rauman Specsaversiin. Sieltä löytyy joukko tämän alan ammattilaisia, jotka auttavat sinut alkuun käytössä ja huolehtivat silmiesi hyvinvoinnista. 

Ei kommentteja