MEIDÄN KODIN VALAISTUS


No niin, vihdoin ja viimein tämä kauan ja useasti toivottu kooste meidän kodin valaistusratkaisuista. Olen tainnut ennenkin teille mainita, että valaistus on itselläni sisustuksessa kompastuskivi. Se on myös asia, josta minulta usein kysytään ja hakusana, jolla blogiini tullaan. Perfektionistina tavoittelen täydellisyyttä ja valaistuksessa hyvän ja toimivan tasapainon löytäminen tuntuu vaikealta: yleisvalo - tunnelmavalo, kiinteät upotetut valaisimet - katto / pöytä / lattiavalaisimet, valon väri, valon teho - siinä on jo monta avointa kohtaa.


Nykyisessä kodissamme olemme käyttäneet paljon upotettuja spottivalaisimia kahdelta eri valmistajalta. Asuimme ennen omakotitaloja kahdessa eri rivitalossa, joissa kiinteitä valaisimia ei keittiön loistoputkivaloja lukuun ottamatta oltu juuri käytetty. Vaihtelun ja trendinkin vuoksi spottivalot ovat siis olleet suosikkeja. Valolistoja tai led -nauhoja en koe omaksi. Meillä oli edellisessä omakotitalossamme keittiössä työtasovalona ja yläkaapin päällä led-nauha, mutta omaan makuuni se on turhan moderni.

Pidän siitä, että valaistusta voi muuttaa vuodenajan ja päivän kulun mukaan. Olen kuitenkin huomannut, että isojen ikkunoiden tuoma luonnonvalo vähentää valaistuksen tarvetta sisätiloissa. Esimerkiksi tässä talossa käytävän tai makuuhuoneisiin johtavien aulan valo on todella harvoin käytössä ja keittiön työtasovaloa emme ole tarvinneet lainkaan. Valon tarve onkin asia, jota on mielestäni vaikea suunnitella rakennusvaiheessa. Sähköjohdot vedetään ennen kuin seinät ovat kokonaan levytetty, jolloin valon kulkua huoneistossa ei pysty täysin arvioimaan. Toisaalta parempi, että erilaisia valaistusmahdollisuuksia on liikaa kuin liian vähän.


Tässä kodissa yleisvalaistukseen olemme käyttäneet Hella Lighting S100 -sarjan sekä Airamin Planex Led -valaisimia. Hellan valaisimia on käytetty keittiössä, olohuoneessa sekä yläkerrassa ja ne ovat himmettäviä. Planex -valaisimia on käytetty eteisessä, käytävällä, vessoissa, kodinhoitohuoneessa sekä makuuhuoneiden aulassa ja makuuhuoneissa. Kylpyhuoneen ja saunan valaistuksesta on tulossa erikseen video, kunhan sellaisen onnistun tekemään.

Itselleni on tärkeää myös valon väri. Haluan, että kaikkien valopisteiden väri on sama. Tämä on arvatenkin joskus hankalaa, koska eri valmistajien led-valaisimissa saattaa sama väri näyttää aivan erilaiselta. Omaan silmään kauneimmalta näyttää 3000K. Se on sopivan neutraali, mutta ei kuitenkaan kylmä. Hella -valaisimien lämpötila on 3000K, mutta Planex -valaisimet ovat lämpötilaltaan 2700K. Nämä eivät onneksi riitele keskenään kuitenkaan kovin paljon. Kaikissa pöytä-, jalka- ja kattovalaisimissa on sitten tuo 3000K.


Tässä vielä täydellinen lista käytetyistä valaimista ja valonlähteistä:
Poikien makuuhuoneet: 2 kpl Planex valaisimia ikkunan molemmin puolin, kattovalo, paikat koulupöydän valaisimelle ja lukuvalolle sängyn luona
Aikuisten makuuhuone: 3 kpl Planex valaisimia vaatekaapin edessä, kattovalo (jota emme käytä), yksi yöpöydän valaisin ja paikka myös toisella puolella sänkyä
Aula: 2 kpl Planex valaisimia
Käytävä: 4kpl Planex valaisimia, 1 kpl pöytävalaisin
Kodinhoitohuone: 3 kpl Planex valaisimia
Vieras wc: 2 kpl Planex valaisimia, paikka myös upotetuille peilivaloille
Pienempi wc: 1 kpl Planex
Eteinen: 3 kpl Planex valaisimia
Keittiö: 4 kpl Hella valaisimia
Ruokailutila: 1 kpl kattovaloja (Design By Frandsenin Nice)
Olohuone: 8 kpl Hella valaisimia, 1 kpl lattiavalaisin
Yläkerta: 4 kpl Planex valaisimia sekä 4 kpl Hella valaisimia
Kylpyhuone ja sauna: 2 kpl Planex valaisimia sekä 156 kpl kuituvaloja

8 kommenttia

  1. Valaistus kuuluu myös itselleäni siihen lokeroon, hankala valinta/suunnitella. Valoa ei varmastikaan koskaan voi olla liikaa, onhan meillä pitkä pimeä ajanjakso. Niinpä, mielestäni on tärkeää että on hyvä yleisvalo ja sitten tunnelmanluojina pöytävaloja yms. Niin, ja sitten kun päästään valaisinostoksille, se sitten hankalaa onkin. Niinpä meiltä muuttuu edelleen useampi valaisin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valaisinten valinta se juuri prosessin hankalin juttu vasta onkin. Jos onnistuneesti hoitaa tuon kaiken muun niin se on kirsikkana kakun päällä. Ja miksi useimmiten ne kaikki ihanimmat valaisimet tulevat kolminumeroisen hintalapun kanssa?!

      Poista
  2. Valaistuksen suunnittelu on vaikeaa ja tärkeää. Mielestäni siihen yleisvaloon pitäisi panostaa enemmän, sillä tunnelmavaloja voi (ja pitää) lisätä tarpeen ja tilanteen mukaan. Sähkösuunnitelmissa mielestäni tärkeintä olisi valaistuksen muunneltavuus eli himmentimillä toimivat spottivalot ja riittävä määrä valaisin paikkoja myös jälkeenpäin asennettaville valaisimille. Joku hieno desing- valaisin voi olla myös kodin WAU-efekti!...Ja pistorasioita...voiko niitä olla liikaa...????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juurikin samaa mieltä olen. Yleisvalo täytyy olla hyvä, mutta tosiaan minut se ainakin yllätti, miten paljon ikkunat tuovat sitä valoa ja yleisvalo jää tarpeettomaksi. Pistorasioiden sijoittelu kannattaa huomioida varhaisessa vaiheessa, jotta niitä on tarpeeksi ja ne löytyvät oikeasta kohtaa. Kaikkiaan sähkösuunnittelu on kyllä melkoinen palapeli, joka kannattaa aloittaa riittävän ajoissa!

      Poista
  3. Hyvä postaus ja varmasti hyödyllinen monelle! :) Kivoja ratkaisuja teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivon, että tästä oli jotakin apua. Itse ainakin tämän asian kanssa aina tuskailen ja apu on tervetullutta. :)

      Poista
  4. Meillä juuri tehtiin sähköasennukset valmiiksi. Odotan innolla päästessäni valitsemaan valojen värit. Tykkään myöskin, että väri on kaikkialla sama. https://www.powersahko.fi/palvelut/sahkoasennukset-ja-sahkotyot

    VastaaPoista
  5. Hei,
    Kiitos viestistäsi. Kaikki eivät varmasti ole yhtä tarkkoja valon väristä. Mukavaa kuitenkin jakaa tällainen yksityiskohta toisen kanssa. Tsemppiä sinne projektiin.

    VastaaPoista