READ HOUR - PYSÄHDY SINÄKIN LUKEMAAN

Tiesitkö, että suomalaisten nuorten lukutaito on romahtanut kun samalla lukemiseen käytetty aika puolittunut? Sen vaikutus näkyy esimerkiksi syrjäytymisenä ja toisen asteen opintojen keskeytymisenä. Luetko sinä? Miten teidän perheessänne näkyy lukeminen? 


Minä olen lukenut pienestä pitäen. En tarkoita tällä nyt lukemaan oppimista, vaan lukemista - kirjat, lehdet, artikkelit, uutiset. En tiedä, onko minua varsinaisesti opetettu lukemaan kirjoja, mutta olen saanut sellaisen mallin vanhemmiltani. He ovat aina lukeneet itse paljon ja myös minulle ja veljelleni on aina luettu paljon. Tämä on periaate ja malli, jonka toivoisin siirtyvän lapsilleni, sillä vaikka elokuvat ja sarjat yhtälailla mielenkiintoisia ovatkin, ei mikään voita kirjallisuutta ja lukemisen tärkeyttä. On itse asiassa aika huolestuttavaa lukea tilastotietoa lasten ja nuorten sekä nuorten aikuisten lukutaidon heikkenemisestä. Lukutaito on pohja oppimiselle. Nykypäivänä lukemisesta on sitä paitsi tehty huomattavasti helpompaa esimerkiksi yleistyneiden äänikirjasovellusten myötä. Tapoja on monia. Perhe-elämässä elämme tällä hetkellä vaihetta, jossa nuorempi lapsistamme opettelee lukemaan aloitettuaan ensimmäisen luokan tänä syksynä. Isompi pojistamme on jo neljännellä luokalla. Hänen lukemaan oppiminen otti aikaa ja se vaati myös meiltä vanhemmilta panostusta. Uskon, että iso syy nykyään teknisesti sujuvaan lukutaitoon on se, että luimme ja luemme hänen kanssaan edelleen paljon. Joko hän lukee itsenäisesti omia kirjojaan tai sitten luemme lapsille ääneen. Tämä rutiini on otettu tiiviiksi osaksi arki-iltoja. On ihanaa, että myös nuorempi on jo sen verran iso, että voimme lukea nykyään monipuolisemmin erilaisia kirjoja. Esimerkiksi vastikään aloitin lukemaan lapsille Harry Potter -sarjan ensimmäistä osaa. Minä vetoan teihin lasten äiteihin ja iseihin - lue lapsellesi. Se on yksi parhaista asioista, jonka voit opettaa lapsellesi.


Mikä sitten on Read Hour?

Tänään sunnuntaina vietetään YK:n kansainvälistä lukutaidon päivää. Lasten ja nuorten säätiö yhdessä media ja viestintäalan toimijoiden kanssa käynnisti kaksiviikkoisen Read Hour -kampanjan, joka huipentuu tänään klo 19-20 vietettävään tuntiin, jolloin koko Suomi pysähtyy lukemaan. Read Hour -kampanjan suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö. Kampanjalle valittiin englannin kielinen nimi, jotta Suomi voisi esimerkillään näyttää mallia muulle maailmalle.  

Ei kommentteja