Sähköpostiin on esitetty toiveita kertoa kokemuksiamme maalämmöstä. Kuten edellinen talomme, myös tulevaan omakotitaloomme valitsimme maalämmön päälämmön tuottajaksi. Lisäksi edellisessä talossamme meillä oli varaava takka. Tulevaan taloon on myös tarkoitus hankkia varaava takka, mutta hieman edellistä kevyempänä versiona.
Ensimmäistä taloa rakentaessa emme juuri tienneet maalämmöstä mitään. Mieheni vietti paljon aikaa internetin foorumeilla ja kiersimme muutamilla rakennusmessuilla kysellen eri toimittajilta maalämmön teknisistä puolista. Maalämmön puolesta puhui alhaiset käyttökustannukset ja helppokäyttöisyys. Toisena vaihtoehtona meillä oli kaukolämpö. Lopulta asian ratkaisi se, että kaukolämmön kokonaiskustannukset jäivät ainoastaan muutamia tuhansia euroja maalämpöä halvemmaksi. Meidän kohdallamme alhaiset kuukausikustannukset oli se, mikä vaakakupissa painoi eniten.
Lopulta muutamien tuottajien kilpailutuksen jälkeen päädyimme tilaamaan kaivon porauksen ja lämpöpumpun Mynämäkeläiseltä Kalliokaivo Oy:ltä. Kyseinen firma toimittaa meille myös uuden kotimme maalämpöjärjestelmän. Kalliokaivon puolesta puhui kilpailukykyinen hinta ja hyvä palvelu. Saimme mutkitta vastauksia varsinkin ensimmäisen projektin alussa askarruttaneisiin kysymyksiin.
Maalämpötarjouksia pyytäessä kannattaa kiinnittää huomiota pumpun ja porauksen hinnan lisäksi siihen sisältävätkö tarjoukset poraushiekan kuljetuksen pois rakennustyömaalta, ylimääräiset putket (jos porauskaivo suhteessa tekniseen tilaan ei sijaitse välittömässä läheisyydessä ja tarvitset lisämetrejä putkea) ja putkiasennukset (pumpun ja talon välillä).
Edellisessä kodissamme meillä oli 6 kilowattinen pumppu ja porauskaivon syvyys oli noin 130 metriä (lämmitettäviä neliöitä noin 122). Uuden kotimme lämmitettävä ala on noin 140 neliötä ja taloon on tulossa 8 kilowatin pumppu. Porauskaivon syvyys on 163 metriä. Edellistä kotiamme lämmitimme myös takalla noin 2-3 kertaa viikossa syys- ja talvikaudella, lähinnä antamaan tunnelmallista lämpöä.
Uudesta talostamme en tietysti vielä osaa sanoa, mutta vanhassa talossamme maalämpö toimi hyvin. Pumppu oli hiljainen ja toimi moitteetta. Ja mikä tärkeintä, käyttökustannukset todella olivat alhaiset. Vuonna 2013 meillä kului sähköä yhteensä noin 6000 kwh, jossa oli mukana sekä lämmitys että käyttösähkö ja lämmin vesi.
Pohjautuen omiin kokemuksiini, voin ainoastaan suositella maalämpöä. Ja onpa meillä sellainenkin ihanuus kuin viilennys tulossa uuteen kotiimme ja sekin kytkettynä maalämpöpumpun toimintaan. Etenkin tällaisilla ilmoilla se on aika tärkeä asia. Jos kiinnostusta riittää, voin eritellä myös hintoja tänne blogin puolelle.
Uudessa talossamme kaivo porattiin talon terassin ja kallion väliseen nurkkaukseen. Kuten kuvasta huomaa, juurikaan pelivaraa ei jäänyt, mutta kaivo mahtui ja se on pääasia. Betoninen rengas nostettiin nosturiauton kanssa paikoilleen. Toista taloa suunnitellessa tällaisenkin seikan kuin kaivon sijoittamisen tontille, näkee aivan uudessa valossa. Nyt onnistuimme paremmin ja kaivo jää piiloon katseilta tuonne nurkkaukseen, sen sijaan että olisi paraatipaikalla keskellä nurmikkokenttää.
Maalämpötoimittajamme mainitseminen tässä tekstissä ei ole maksettu mainos. Koemme saaneemme heiltä rahoillemme hyvän vastineen ja sen vuoksi uskallan sanoa sen ääneen. Korostan myös, että nämä ovat ainoastaan meidän kokemuksiamme.
// Some thoughts about geothermal system.
Miten tuo viilennys on teillä tarkoitus hoitaa pumpun kanssa? Itse asumme uudessa talossamme ensimmäistä kesää ja pumpun kenno ei todellakaan riitä viilennykseen, vaan sisälämpötila on ollut nyt kesällä jatkuvasti +25-27 asteen välillä. Jotakin sisäyksikköä on pakko alkaa hankkia. Ja siis maalämpö meilläkin.
VastaaPoistaMeille on tulossa erillinen puhallinkonvektori kodinhoitohuoneen katon alaslaskuun eli ulospäin käytävälle näkyy vain ritilä ja koneisto on piilossa alaslaskussa. Konvektorissa kiertää maalämmön lämmönsiirtoneste. Onko teillä viilennyspatteri ilmanvaihtokanavassa?
PoistaMeille tulee myös maalämpö nyt ensimmäistä kertaa. Ja siihen on myös liitetty viilennyskonverttori. Toivottavasti sen viilennysteho riittää, kun tästä viilennyksestä tuntuu olevan niin ristiriitaisia kokemuksia.
VastaaPoistaMeille tulee sama systeemi. Mitä me olemme tutkailleet niin juurikin tuon konvektorin kanssa viilennyksen pitäisi toimia hyvin, mutta viilennyspatteri ilmanvaihtokanavassa on kai kyseenalainen. No ensi kesänä ollaan viisaampia! :) Ja voidaan laittaa kokemuksia jakoon!
Poista