KÄSINTEHTYJÄ MATTOJA

torstai 28. tammikuuta 2016

Yksi kodin vaikeammista sisustuksellisista asioista on mielestäni mattojen valinta. Itse arvostan materiaalin kestävyyttä, hinta-laatusuhdetta, helppohoitoisuutta sekä tietysti kaunista ulkonäköä. Sellaisia mattoja tuntuu olevan harvassa, vaikka en mielestäni ole tässä asiasta mitenkään erityisen vaativa. Kulutusyhteiskunta on lisäksi ajanut ajattelemaan ekologisempia valintoja ja sitä, millaisen maailman lapsillemme jätämme. Positiivista on jos maton tekoprosessi noudattaa juuri näitä periaatteita. Yhteistyössä Sukhimatot -verkkokaupan kanssa sain tilaisuuden kertoa teille heidän laadukkaista käsintehdyistä matoistaan.

 
Sukhimattojen valikoimasta löytyy intialaisia villa- ja huopamattoja, nepalilaisia huopapallomattoja, turkkilaisia tilkkumattoja sekä nyt niin suosittuja marokkolaisia Beni Quarain mattoja. Materiaaleina käytetään villaa tai huopaa. Molemmat ovat ekologisia, lämpimiä ja erittäin kestäviä materiaaleja. Juuri täydellisiä esimerkiksi näihin Suomen tämän hetken hyisiin olosuhteisiin. Villan ja huovan värjäykseen käytetyt aineet valitaan niin ikään huolellisesti ja siihen käytetään ainoastaan myrkyttömiä ja allergisoimattomia värejä, jotka eivät ole atsovärejä. Oikein hoidettuna  matto ihastuttaa vielä vuosienkin jälkeen. Kannattaa siis lukea hoito-ohjeet huolella ja saat matostasi pitkäaikaisen ystävän.

 
Sukhin toimintaperiaatteiden mukaisesti maton valmistus alkaa vasta tilauksen teon jälkeen. Näin voit luoda juuri itsellesi mieluisan maton. Sukhi toimittaa maton suoraan kotiovellesi ilman välikäsiä tai tukkuliikkeitä, turhia varastointeja tai liiketiloissa esillepanoja. Siksi näiden asioiden vuoksi myös hinta on hyvin kohtuullinen. Jos et löydä Sukhin sivuilta heti itsellesi esimerkiksi mieluisaa värivaihtoehtoa ei hätää, sillä heidän tekstiilisuunnittelijan kanssa voitte yhdessä luoda omaa tyyliäsi ja mieleistä väriyhdistelmää vastaavan maton. Matoista on myös mahdollista tilata näytepala pientä korvausta vastaan ostopäätöstä helpottamaan.

 
Siinä missä maton valmistajalle on tärkeää, että asiakas pitää omasta matostaan, arvostetaan Sukhissa matontekijöitä. Tämä asia lämmittää erityisesti myös omaa mieltäni. Tekotapa on perinne, joka juontaa pitkälle historiaan. Valmistusmaasta riippuen mattoja valmistaa niin miehet kuin naisetkin. Nepalissa mattoja valmistavat naiset, jotka asuvat lähellä työpajoja. Tämä mahdollistaa matonvalmistuksen etätyönä kotona, ja näin äidit voivat samalla huolehtia lapsistaan. Sen sijaan esimerkiksi Intiassa mattoja valmistavat perinteitä kunnioittaen ainoastaan miehet. Kaikki työntekijät sukupuolesta riippumatta koulutetaan työhön ja palkka on alueen tulotasoon nähden reilu. Perheen lapset saavat näin mahdollisuuden käydä esimerkiksi koulua, mikä ei ole itsestään selvä asia.

 
Sukhissa matontekijät eivät siis suotta ole ylpeitä työstään. Käy lopuksi kurkkaamassa tämä hyvänmielen video huopapallomattojen valmistuksesta. Videolla tapaat Hiran, Ritan ja Minan - kolme ihastuttavaa naista. Näet otteita heidän arjestaan ja siitä miten yksittäisistä huopapalloista muodostuu matto, joka todella tuo hyvää mieltä hankkijalleen. Ai niin tiesitkö, että mattoon on kiinnitetty etiketti, josta löytyy juuri sinun mattosi tekijän nimi. Näin voit kiittää häntä henkilökohtaisesti esimerkiksi sähköpostitse hänen tekemästään työstä. Jaettu ilo on paras ilo.
 
// Handmade rugs. Go to www.suhkirugs.com too see more.

2 kommenttia :

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |