KONMARI - AJATUKSIA KIRJASTA

perjantai 22. tammikuuta 2016

 
Kerroinkin jo marraskuussa, että lukulistalla odotteli vuoroaan pienoista kuohuntaa aiheuttanut Marie Kondon Konmari - Siivouksen elämän mullistava taika. Alkuvuodesta on muutama muukin bloggaaja kirjoittanut samasta aiheesta. Olen aina ollut minimalistisen sisustuksen ja jopa elämäntavan ystävä. En ole koskaan oikeastaan hamstrannut mitään ja periaatteisiin on kuulunut, että se mitä ei kotona käytetä ei myöskään tarvita, joten kiertoon vain.

Ylimääräisen tavaramäärän kertymistä on varmasti edesauttanut se, että olemme muuttaneet mieheni kanssa 10 yhteisen vuotemme aikana kuusi kertaa. Muuttaessa tulee aina läpikäytyä tavarat. Toinen tähän vaikuttanut asia on myös lasten syntyminen. Jälkikasvun myötä tavaramäärä perheessä kasvaa ja itse olen huomannut tulevani toimeen vähemmällä, kun säilytystila jaetaan kahden sijasta neljän hengen kesken. On myös luontaista, että käyn kaksi kertaa vuodessa (keväällä ja syksyllä) läpi lasten vaatteet ja näin esimerkiksi aina nuorimman pojan pieneksi jääneet vaatteet ja tavarat karsin pois.

 
Luin kirjan eilen illalla loppuun ja täytyy myöntää, että kyllä se minussa silti sai vimman päästä siistimään nurkkia. Niinpä odottelenkin sopivaa hetkeä käydä esimerkiksi keittiön, oman vaatekaapin ja yläkerran kirjakassien kimppuun. Keittiöstä löytyy muutamia ylimääräisiä juomalaseja ja vaatekaapista niin ikään puoliksi kulahtaneita kotivaatteita. Marie Kondo kehottaa suhtautumaan kirjoihin kuten vaatteisiin. Jos olet hankkinut kirjan ajatuksena lukea se joskus, et sitä tule ikinä lukemaan. Myönnän, tällaisia kirjoja minulta löytyy.

Neljännen Ahaa! -elämyksen koin kohdassa, jossa käsiteltiin sekalaisten tavaroiden, kuten ompelutarvikkeiden ja ihonhoitotuotteiden säilytystä. Kirjassa on erikseen käsitelty kohta vaatteiden vara/irtonapit, joita Kondon mukaan et tarvitse. Meiltä löytyy nappeja yksi pieni laatikollinen ja olen kieltämättä samaa mieltä. En ole vielä tähän päivään mennessä yhtäkään nappia kaivannut!

 
Konmari -oppien mukaan tällainen raivaus ja kodin järjestäminen täytyisi suorittaa koko talon osalta kerralla, mutta enintään puolen vuoden aikana. Itse en koe tällaiselle isolle järjestämiselle tarvetta, mutta juurikin muutama yksityiskohta kaipaa tarkastelua. Yläkerta on meillä käytännössä katsoen pommin jäljiltä, mutta se saa sitä vielä ollakin niin kauan kuin se ei ole varsinaista asuintilaa. Käyttöönottotarkastuksen jälkeen alkaa tilan sisustaminen ja silloin käyn läpi viimeiset muutosta jääneet Ikean kassit ja säilytyslaatikot.

 
Lopussa Marie toteaa, että ihmisen on parempi olla ja hän on onnellisempi, kun pääsee elämään luonnollisessa tilassa. Siis kodissa, joka on järjestyksessä. Omasta puolestani voin allekirjoittaa tuon täysin, mutta meitä ihmisiä on erilaisia. Siinä missä toinen tarvitsee ympärilleen tilaa, on toinen juuri luovimmillaan kaaoksen ja sotkun keskellä.
 
// Some thoughts about the book Marie Kondo The Life-Changing Magic of Tidying Up.

14 kommenttia :

 1. Yep! Mä olen kanssa vähän alkanut käymään läpi kaappeja ajatellen tätä Kon Marin tapaa. En ole lukenut kirjaa, mutta sen verran blogeissa puhuttu, että idea on tullut selville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Ei vaadi tosiaan kirjan lukemista, että pääsee ideasta jyvälle. Turhasta tavarasta eroon vain. Hyvää viikonloppua! :)

   Poista
 2. Kirjaa en ole minäkään lukenut, mutta olen mukana LÖYTÖ-blogin Johannan haasteessa "7 päivää-minimalistihaaste" ja tämän myötä toteutan tavaroiden karsimista omassa kodissani ja siitä myös blogissani kirjoitan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei huomasinkin jostakin tuon haasteen. Vaikuttaa kivalle! :) Täytyy tulla lukemaan ajatuksiasi! Leppoisaa viikonloppua! :)

   Poista
 3. Tämä on niin totta. Ajatukseen olen parin vuoden aikana kasvanut tiukasti. Meiltä on hävinneet tämän myötä eteisen kiintokalusteet ja lipasto makuuhuoneesta. Tietyistä "turhista" tavaroista pidän ja jollain tasolla jopa keräilen, mutta kaikille on oma paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, isoja muutoksia olette tehneet! Sama juttu, kyllä mullakin on tavaroita, joita kirjassa pidetään turhina, mutta kun itse haluaa pitää näistä kiinni ja niille paikka löytyy niin en näe sitä isona rikoksena. ;)

   Poista
 4. KonMarittaminen on ajankohtaista ja mielessä juuri tällä hetkellä täälläkin suunnalla. Meillä on samanlainen tilanne, että melko ahkerat muutot ovat saaneet aikaan sen, ettei ylimääräistä tavaraa ole päässyt kertymään (tai ne on ainakin säännöllisesti käyty läpi muuttojen myötä), mutta kaikenlaista pientä viilausta vielä olisi.

  Silmä oikein lepää näissä sinun kuvissasi. Niin siistejä pinoja ja rivejä. <3

  //Kaisa J - Koti-ikävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutot ovat kyllä oiva keino tähän, että turhaa ei juuri ehdi kertyä. Silti sitä huomaa kantavansa mukanaan sellaisia astioita, joita ei ole ikinä käyttänyt! :) Kiitos kaunis ja mukavaa viikonloppua! :)

   Poista
 5. Kauniita ja järjestelmällisiä kuvia! Olemme juuri muuttaneet uuteen kotiin ja osa tavaroista on vielä laatikoissa, joten karsiminen on tässä vaiheessa helppoa. Keittiön laatikossa sinulla on kauniit purkit ruokatarvikkeille. Mistä nuo purkit ovat? Itsekin haaveilen samanlaista, mutta tuntuu että kaikki on pyöreitä. Oletko ollut noihin tyytyväinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on oiva tilanne karsia! :) Kiitos. <3 Nuo purkit ovat Stockmannilta, Casa -nimiset. Tilailin niitä pari vuotta sitten kasan, mutta mun mielestä niitä on siellä kyllä ollut tässä myöhemminkin. Ja olen ollut tyytyväinen! Tykkään kovasti ja ovat edelleen hyvässä kunnossa käytöstä huolimatta.

   Poista
 6. Marie Kondon kirja on hyvä, ahmaisin sen itse vuorokaudessa. Kyllä iski inspiraatio vaikka en ihan kaikkiin Kondon oppeihin uskokaan. :) Olen käynyt aika rankalla kädellä läpi vaatevarastoni jo aiemmin, mutta pitihän se vielä kirjan luettuani konmarittaa ja kyllä vaan lähti vielä lisää vaatteita kiertoon! :) Mullakaan ei mitenkään tuhottoman liikaa ole tavaroita, koska olen onnistuneesti vähentänyt turhan tavaran määrää, mutta mulle on taatusti tarpeen konmarittaminen sekalaisten tavaroiden eli komonojen suhteen. Isoimmat linjat (vaatteet, keittiö, kosmetiikka) alkaa olla jo kohdillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu täällä, en aivan allekirjoita kaikkea sanomaa. Ja varsinkin lasten kanssa ja ehkä vähän miehenkin, kaikki tavara ei tuota minulle ikävä kyllä iloa. Poiskaan ei voi kuitenkaan heittää. ;) Isoin pulma täälläkin on komonot. Sitä krääsää tuntuu riittävän. :)

   Poista
 7. Itse en noudata tuota Konmarin filosofiaa, mutta puolivuosittain pidän vaatekaapissani jonkinlaista inventaariota. Kulahtaneet tai muuten pitämättä jääneet vaatteet joutavat roskikseen tai kierrätykseen. Kosmetiikka on jo nyt aika minimiss.Minimalismiin en kuitenkaan pysty, mutta turhien tavaroiden säilyttämistä yritän vähentää. Tavaraa ja roinaa kertyy kyllä nurkkiin ihan kiitettävästi...sen olen huomannut, että siivoaminen on huomattavasti helpompaa, kun ei tarvitse kauheasti kierrellä eikä kaarrella...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään aivan yllä minimalistin mittoihin, mutta kohtuudella kaikkea. Myös luonnollisesti työ ja arkiminäkin ohjaa esimerkiksi vaatevalintoja ja kosmetiikan tarvetta. Se on silti uskomatonta, miten sitä tavaraa kuitenkin kertyy. :) Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |