SITTENKIN 2-KERROKSINEN KOTI?

sunnuntai 5. helmikuuta 2017


Matkakuulumisista tutumpien aihepiirien pariin nimittäin saimme viime perjantaina uuden kotimme ensimmäiset luonnokset arkkitehdiltä. Näihin tällaisiin tilanteisiin liittyy aina positiivista jännitystä ja odotusta.  Kun sitten luonnokset näimme oli päällimmäinen ajatus, että kyllä - tämä voisi toimia, mutta... Luonnosten pohjalta tulevassa kodissa olisi paljon samaa ja niitä hyviä elementtejä kuin tässä nykyisessä ja ensimmäisessä omakotitalossamme, mutta jokin nyt kuitenkin mietityttää. Jopa siinä määrin, että olemme valmiit pyöräyttämään koko pohjanpiirroksen ja tietysti siinä sivussa myös julkisivun ympäri.


Lähtökohtaisesti ajattelimme jälleen yksitasoista taloa, jossa sauna on eri rakennuksessa (täällä aiheesta lisää). Tämä tarkoittaa sitä, että yläkertaan jäisi samanlainen parvi kuin tässä nykyisessä talossamme on. Sinne voisi sijoittaa vielä myös vaatehuoneen tai muuten ylimääräistä säilytystilaa. Aloimme kuitenkin pohtia mieheni kanssa, että onko tällaiselle tilalle enää käyttöä parin vuoden päästä kun lapset ovat kasvaneet (nythän tila toimii lähinnä lasten käytössä). Varsinaista työtilaa emme tarvitse. Niinpä mietimme ratkaisuna sittenkin 2-kerroksista taloa. Itse en ole sellaisesta aiemmin innostunut, mutta toisaalta en myös halua ympärille tilaa, jota en tarvitse tai muuten ratkaisuja, jotka eivät miellytä. Nyt siis pallo teille, kertokaa kommentteja, miten lapsiperheellä (pojat 7- ja 4-vuotta vanhoja) tuo 2-kerroksinen talo toimii? Miten olette järjestäneet esimerkiksi vaatehuollon? Kaikenlaiset ajatukset ovat tervetulleita.

Olen viettänyt lapsuuteni kaksikerroksisessa rivitalossa ja muistan kuinka aikanaan ensimmäistä taloa rakentaessa ajattelin, että yksitaso ratkaisu on ehdoton. Ajat muuttuvat lasten kasvaessa ja varmasti heidän ollessaan teini-ikäisiä kaksikerroksisessa talossa on viimeistään omat hyvät puolensa.

// Time to make decisions for next home.

8 kommenttia :

 1. No, ensinnäkin pihasaunalle plussa. Siitä en kyllä enää luopuisi, ihana ja tunnelmallinen. Niin, ja täällä asutaan 2-kerroksessa. Tykkään kyllä. Meillä makuuhuoneet ylhäällä ja näin alakerta pysyy "aina" siistinä ja kun tulee vieraita lapset kipuavat ylös, aikuiset saa rauhassa jutella omiaan alhaalla. Jos nyt 7 vuoden asumisen jälkeen tekisin uuden talon, 2-kerrosta olisi uudessakin. Mutta, hyviä pohdintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että pihasauna edelleen miellyttää. Itse olin siitä jo luopumassa, mutta mies haluaa pitää tässä kohtaa päänsä. Nuo luettelemasi asiat ovat kyllä juuri niitä 2-kerroksisen talon hyviä puolia. Alakerta pysyy tosiaan siistinä ja lasten leikeistä aiheutuva melukin ehkä paremmin aisoissa! Tämä taitaa olla vähän sellainen vedenjakaja kysymys, toiset tykkää ja toiset ei. Jos nyt tehdään kaksikerroksinen niin sitten olisi kaikki versiot melkein kokeiltu 😊

   Poista
 2. Olen ehdottomasti 1-tasoratkaisun kannattaja. Olen asunut myös 2-kerroksisessa ja mielestäni minulla/meillä oli aina tavarat väärässä paikassa. Portaat syövät usein myös pinta-alaa. Hyvällä pohjaratkaisulla saa 1-tasoratkaisustakin toimivan.
  Nämä on NIIN makukysymyksiä. 2-kerroksissa pystyy todellakin rauhoittamaan alakerran, mutta minä pidän siitä, että tuo lapsi on tuossa lähellä (tosin oven takana...) Voi olla, että muutaman vuoden kuluttua ajattelen toisin, kun täällä on poppikonetta soittava murrosikäinen. Ei muuta kuin + ja - paperille...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 2-kerroksisen vaara piilee juuri tuossa, ja esimerkiksi pyykkihuoltoa mietin. Asuttiin kyllä pari vuotta 2-kerroksisessa rivitalossa ensimmäisen pojan kanssa, jossa pyykinpesukone oli alhaalla ja vaatekaapit ylhäällä. Toisaalta voisi rakentaa jonkinlaisen vaatehuoneen alas, johon saisi kaikki vaatteet. Portaat meillä syö joka tapuksessa tilaa, koska vaihtoehtona on parvellinen 1-kerroksinen tai sitten kaksikerroksinen talo. Itse pidän kyllä myös siitä, että lapset ovat lähellä. Ehkä jotakin illuusiota, mutta ajattelen että lapsia pystyy paremmin valvoa näin. Taitaa tarvita plussat ja miinukset! 😄

   Poista
 3. Kaksikerrosratkaisussa kannattaa ottaa huomioon myöhemmän tulevaisuuden tarpeet. Ennemmin tai myöhemmin portaiden kulkeminen tulee hankalaksi ja/ tai raskaaksi. Jos ei itselle, niin mahdollisille ostajaehdokkaille (mikä rajaa vanhemmat ihmiset ja liikuntarajoitteiset helposti ulos). Silloin arvostaa talossa ominaisuutta, että sitä voi halutessaan asua yhdessä (sisääntulo) kerroksessa. Eli sieltä löytyvät niin keitto-, pesu- kuin asuintilatkin. Jos joku noista puuttuu, niin portaiden ramppaamiselta ei voi välttyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja, kiitos E! Ehkä tällä hetkellä kuitenkin tuntuu, että tämä koti palvelee meitä siihen asti kunnes lapset muuttavat omilleen. Toisaalta kai kannattaisi pitää nuo mainitsemasi asiat mielessä, jos oma mieli sattuukin muuttumaan.

   Poista
 4. Minä olen yksitasoisen talon kannalla, mutta suunnittelisin sen niin, että lasten makuuhuoneet olisivat esim. omassa siivessään tai ainakin täysin erillään vanhempien makkarista juuri niitä teinivuosia ajatellen. Yksitasoinen on vaan monessa mielessä niin paljon helpompi arjessa, etten siitä itse luopuisi. Meillä on lähes samanikäiset lapset kuin teillä ja pari vuotta sitten valmistunut yksitasoinen talo. Toimii kyllä tosi hyvin arjessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on juuri tässä nykyisessä talossa asuintilat yhdessä tasossa ja pidän kyllä tästä kovasti. Makuuhuoneet ovat omassa rauhassaan talon toisessa päässä. Se mikä uudessa talossa mietityttää on tuo parvitila ja sen mukana tuomat ylimääräiset neliöt. Onko niille käyttöä, kun lapset kasvavat? Kaava sallii vastaavanlaisen rakentamisen kyllä.

   Poista

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |