OSTO- JA KULUTUSKÄYTTÄYTYMISESTÄ

maanantai 28. lokakuuta 2013

Idean näiden ajatusten jakamiselle sain Beauty of Life -blogin kirjoittajan S:n tekstistä Loppu!! Olen painiskellut aika tarkkaan viimeisen vuoden näiden samojen ajatusten kanssa. Teen jaon kahteen, jotta teksti ei venyisi kilometrin mittaiseksi. Ensin siis ajatuksia ostamisesta ja kuluttamisesta. Muun muassa muutto omakotitaloon, toisen lapsen syntymä ja uuden talon sisustaminen ovat jäsentäneet ajatusmaailmaani voimakkaasti kyseisenä ajanjaksona. Tunteet myllertävät laidasta laitaan. Tarvitsenko todella tuon uuden valaisimen, voisinko lutrata vedellä suihkussa vähemmän, palaako ulkovalot turhaan ulkona, tarvitseeko isompi poika talveksi toisen toppapuvun? Tässä kysymyksiä, joihin yritän etsiä vastauksia.


 Minua on alkanut pikku hiljaa entistä enemmän puistattaa jatkuva ostaminen ja suuri energiankulutus. Tiedän, ostin juuri sen paidan Lindexiltä ja pohdin niiden pallovalojen ostoa. Mutta minusta on tullut huomattavasti harkitsevaisempi ostosten tekijä ja energiankuluttajakin. En peräänkuuluta vihreiden valintojen puolesta tai ostolakoista, sillä ostamistakin tarvitaan, jotta maailman talous pyörii. Mutta ehkäpä jokaisella on kuitenkin jollakin saralla mietinnän paikka. Itse yritän kiinnittää huomiota pieniin asioihin. Aikaisemmin minulle laadun korvasi määrä. Mitä enemmän sitä parempi. Parikymmentä paria kenkiä näytti todella hyvältä joskus silmissäni. Ostosreissulta ei myöskään koskaan voinut palata tyhjin käsin. Kun kerran on lähdetty, on myös löydettävä jotakin. Rakastin ottaa niitä kymmenen minuutin niin lämmintä vettä kuin hanasta suinkin tulee -suihkuja. Palkitsin itseni myös usein erilaisin hankinnoin. Tästä ja muistakin "pahoista tavoista" olen alkanut oppia eroon.

Nykyisin teen harvoin enää impulssiostoja. Tutkin netistä valikoimaa, ja kaupassakin mietin vielä kaksi kertaa käyttötavaroiden hankintaa. Ruoka on tietysti asia erikseen. Pyrin tekemään ajattomia ja kestäviä hankintoja (enkä tällä tarkoita, että kaiken pitäisi olla designia). (Siinä muuten lause, josta saisi kokonaan toisen postauksen.) Olen jo muutaman vuoden kuluttanut ahkerasti kirpputorien pöytiä myymällä 15 paria niistä 20 kenkäparista, ja nähnyt miten paljon tavara vaihtaa omistajaa pelkästään kirpputoreilla. Ei siinäkään mitään pahaa ole, toisen roska kun voi olla toisen aarre, mutta ymmärrätte ehkä pointin.
Samaa pätee energiankulutukseen. Nykyisin yritän suoriutua suihkusta nopeasti, maalämpö lämmittää talomme, poltamme puita takassa muunkin kuin tunnelman vuoksi, talo on pitkälti valaistu led-lampuin ja turhia valoja ei talossa pidetä päällä. Aika ajoin on hyvä pysähtyä miettimään, mihin tämä maailma on menossa ja millaisen historian ja arvomaailman jätämme jälkikasvullemme.
No niin, olipa ehkä aavistuksen raskaitakin ajatuksia näin maanantain kunniaksi, mutta ehkäpä hiljattain vietetty energiansäästöviikko voisi olla osittain sitä joka viikko ja lähestyvää joululahjabuumia voisi miettiä kestävän kehityksen kannalta. Pienestä se isokin ponnistaa. Millä ajatuksin siellä liikutaan, mitä tulee kuluttamiseen ja ostamiseen? Aurinkoista maanantaita!  

6 kommenttia :

 1. Hyvää pohdintaa oikeista asioista.
  Olen ollut aikamoinen kuluttaja, vaatteita,sisustusta jne. Mutta havahduin siihen ahdistukseen mitä se jatkuva kuluttaminen toikaan. Kaapit ja varastot täynnä. Vuoden alussa aloitin ostoslakon, joka on aika hyvin kestänyt. On ollut kiva huomata, että pärjään vähemmälläkin."Tahdon tuon" ajattelu sai uuden merkityksen, se muuttui tarvitsenko oikeasti tuota taikkka sitä?
  Olen vähentänyt tavaraa kaapeista ja nytkin mielessä on mistä voisin vielä luopua. Kummasti
  heitti ahdistamasta. Joka päivä on löytynyt esim.päälle pantavaa
  Energia kulutukseen olen kiinnittänyt aina huomiota; ei lotrata vedellä jne. Mutta kohtuus kaikessa kuitenkin.
  Juurikin se millaisen maailman jätämme jälkeemme ja mitä arvoja siirrämme tuleville sukupolville?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Se on melko virkistävä kokemus huomata, että vähemmälläkin pärjää. :)

   Poista
 2. Tämä aihe on todella ajankohtainen tähän syksyyn ja itsekin käsittelin tätä, tosin hieman erilaisesta perspektiivistä. Omia kulutustottumuksiaan on hyvä miettiä meidän jokaisen ja itse olen tehnyt sitä todella paljon. Olen onnistunut pudottamaan viimeisen vuoden aikana sähkölaskun määrää yli 40% joka on aivan uskomaton saavutus ja olen siitä todella ylpeäkin. :) Saunassa käydään enää kerta viikkoon, valaistusta ei pallovalojani lukuunottamatta poltella turhaan ja myös pyykin- ja astianpesun suhteen olen muuttanut käytösmalliani. Muita ns. ekotekojani on kierrätys, autottomuus (tämä olosuhteiden pakosta, koska minulla ei korttiakaan :D) sekä se että meillä ei mene enää ruokaa roskikseen juuri ollenkaan. Sisustusshoppailu on ainoa paheeni oikeastaan, ja se onkin omassa blogissani ollut isossa roolissa viimeisen vuoden ajan. Nyt on kuitenkin sellainen tilanne sisustuksenkin suhteen, että niin haikeaa kuin onkin ajatella että koti alkaa olemaan "valmis", ei minun "tarvitse" juurikaan enää tehdä hankintoja. En usko että lakkaan koskaan kokonaan ostamasta sisustusjuttuja, mutta määrä varmasti tulee vähenemään 90%:lla. :D Vaatteita, kenkiä, kauneudenhoitojuttuja ja muita ulkonäköön liittyviä asioita en ole oikeastaan edes ostellut viime vuosina, enkä niitä ostele jatkossakaan kuin pakolliseen tarpeeseen vanhojen mentyä rikki tai jos ne kuluvat loppuun. Joulua olen jo miettinyt paljon. meidän joulu tulee olemaan myös koristeiden osalta tänä vuonna hyvin maltillinen enkä ajatellut ostaa mitään jouluista (aitoa joulukuusta lukuunottamatta, jonka suhteen en ole vielä varma). Myös lahjapuolella ollaan tänä vuonna maltilla liikenteessä, vaikka meillä on aina perheessä olllutkin sellainen mentaliteetti että aikuiset ei lahjoja tarvitse. :D meillä ei siis aikuiset saa tänä jouluna yhtään pakettia, vaan keskitymme ruokaan ja yhteisen ajan viettämiseen. Muksuille sitten niitä lahjoja tulee tietenkin, mutta aikaisemmista vuosista poiketen lahjapakettien määrä on muutama per nuppi. :)

  Minusta jokainen on vapaa kuluttamaan ja elämään omien valintojensa mukaan, enkä koskaan koe halua tai tarvettakaan moralisoida, ripittää tai tuomita kenenkään ostokäyttäytymistä. En pidä omaa tapaani miltään osin oikeana tai aina edes järkevänä (johtuen tuosta minun ainoasta paheestani, eli sisustustavarat :D), mutta olen itse onnellinen näin.

  Jään mielenkiinnolla odottamaan osaa kaksi, mahdatko ottaa esille designin josta itse kirjoittelin? :)

  Mukavaa maanantaita ja kiitos hyvästä kirjoituksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kirjoituksesi suurella mielenkiinnolla ja monia hyviä juttuja nostanut esille! Aihe on ollut useammassa blogissa pinnalla ja se on mielestäni tarpeenkin. Tekee hyvää varmasti jokaiselle meistä välillä pysähtyä miettimään. Siten onnistuu poimimaan ne itselle luontevimmat keinot toimia. Itsekään en halua kritisoida ja huudella muille, miten toisten tulisi käyttäytyä, jokainen pitäkööt siitä itse huolen. :)

   Ja osa kaksi on tulossa, itse asiassa osa kolmekin, koska ajattelin myös tarttua tuohon design -asiaan. :D Ihanaa viikonloppua muru!

   Poista

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |